Túlélte a gázolást a bocs

Autó ütötte el, testvérével együtt, aki a helyszínen elpusztult ám ő túlélte. Egy hím kismackóról van szó, Marosvásárhelyen lábadozik, mi több, túlélési esélyei nagyon jók.
Négy nappal ezelőtt kritikus állapotban került a marosvásárhelyi állatorvosokhoz ez a medvebocs. Közepes fokú belső vérzése volt, de jól reagált a kezelésre.
GÁL GERGELY
állatorvos, WET4WILD
„Sokkos állapotba került ide a mackó, ilyenkor perfúziókat kap, vérzéscsillapítót, fájdalomcsillapítót, a mellkasában vérzések voltak, ezért kapta a kezelést, műtétre nem került sor, mert nem volt rá szükség, rohamosan javult az állapota, 12 óra alatt már teljesen másképp nézett ki a maci”.
A bocs a vadonban soha nincs egyedül, legalábbis két éves koráig. Anyja elszántan vigyáz rá, de nem csak ezért jó elkerülni a közvetlen találkozást.
Palkó Attila
riporter
„Ez a mérges kismackó 4-5 hónapos, 10-12 kiló. Amennyiben a szabadban ilyen egyeddel találkozunk, próbáljuk meg elkerülni, ugyanis már 3-4 centis karmai vannak és harapása is meglehetősen erős.  Ha úgy észleljük, hogy meg van sérülve, azonnal értesítsük a hatóságokat, úgy ahogy a mackó esetében tették”.
Egyelőre gyümölcsökkel, főként almával etetik, de kap egy tápláló tehéntej- tehéntúró-  tojássárgája, méz- és kukoricaolaj keveréket is, csemegének pedig kekszet. Bár anyjától elszakadt, vissza fog kerülni a vadonba, nem akárhogyan.
BORKA LEVENTE
állatorvos, WET4WILD
„A gyógyulás követően felkerül Balánbányára egy rehabilitációs központba, illetve egy visszavadító központ lenne a helyes kifejezés, ott elárvult bocsokat nevelnek fel, két éves korig tartják és utána szabadon lesznek engedve. Teljesen embermentes környezetbe nőnek fel, emberi kontaktusba nem kerülnek és nagyon jól működik ez a program”.
Egyébként a balánbányai központ egyedüli ilyen jellegű létesítmény Európában, ahonnan eddig már 70 elárvult kismackó került vissza az erdélyi erdőkbe. Visszavadításuk sikeres volt.
SZERKESZTŐ: Palkó Attila
OPERATŐR: Moldován László Szabolcs
Nyelvválasztás
English (United Kingdom)Hungarian (formal)Română (România)
Támogassanak

Katt a képre

Elérhetőség

Telefonszámok:

  • Borka Vitális Levente 0744 509 254
  • Kükölkuti Loránd 0744 597 674
  • Szilágyi Csongor 0744 899 719

Email: info (at) vets4wild.ro